Еногастрономічний туризм: в Одесі представили новий напрямок туристичної галузі. Фото
18-23 травня 2021 року в Одесі проходить винний тиждень «Odessa Wine Week». Участь у заходах беруть: провідні фахівці винної галузі, вчені, виробники супутніх товарів і технологій, маркетологи, представники туристичної галузі, винні експерти і журналісти.
У рамках запланованих заходів 21 травня відбулася конференція, присвячена розвитку еногастрономічного туризму, популяризації та просування брендів «українська кухня», «українське вино» і інтеграції України у світове винне співтовариство.
У конференції також взяли участь представники різних рівнів влади. Протягом дня на зв'язку з Одесою були експерти з США, Бразилії, Італії, Франції та інших країн.
Вітаючи присутніх, заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова відзначила унікальну атмосферу Одеси, висловивши жаль, що сьогодні кримські винороби не мають можливості брати участь у конференції.
Еміне Джапарова розповіла, що вперше в історії МЗС розроблено Стратегію публічної дипломатії. Основні меседжі Стратегії: Україна є країною динамічного розвитку, країною можливостей, у тому числі і для бізнесу. Одним із пріоритетів реалізації Стратегії є кулінарна дипломатія, зокрема: підтримка еногастрономічного туризму, розвиток міжнародної взаємодії з експертами і участь України в провідних конференціях, присвячених розвитку виноробства.
Крім того, розроблений вебресурс ukraine.ua, який презентує нашу країну іноземному туристові. Тут, крім іншого, розміщена і онлайн-карта українських виноробів. Пані Джапарова підкреслила, що Міністерство відкрите до співпраці для наповнення сайту інформацією про виробників вина.
Своєю чергою заступниця міністра культури і інформаційної політики України Лариса Петасюк розповіла про орієнтованість інформаційної політики міністерства на розвиток внутрішнього туризму, частиною якого є еногастрономічний туризм, а також анонсувала зміни, що спрощують умови в'їзду іноземних туристів до країни.
Мер Одеси подякував київським гостям за увагу до конференції, зазначивши, що саме у взаємодії центральних і місцевих органів влади повинна формуватися політика держави, спрямована на розвиток і творення, оскільки вона заснована на особливостях регіонів.
«Еногастрономічний туризм в Україні - досить новий напрямок туристичної галузі. Однак не дивно, що його розвиток ми обговорюємо саме в Одесі. Наш регіон завжди був і залишається центром виноробства. Більш того, Одеса - це єдине місто України, яке має власну кухню, яка увібрала в себе яскраву суміш самобутніх культур і смаків понад 130 національностей», - зазначив Геннадій Труханов.
* * * * *
У конференції взяли участь: голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький; Одеський міський голова Геннадій Труханов; перша заступниця міністра закордонних справ України, голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова; заступниця міністра культури і інформаційної політики України Лариса Петасюк; перший заступник керівника Державного агентства з розвитку туризму України Кирило Домбровський.
Еногастрономічний (Ено - богиня вина в давньогрецькій міфології) туризм - це нова філософія подорожей з метою пошуку незвіданих смаків і автентичних кулінарних традицій. Включає в себе ознайомлення з оригінальними технологіями приготування страв і напоїв, а також традицій їх споживання.